Individuele contractering voor zzp’ers in 2019?

2018-11-30T15:32:54+01:00 1 augustus, 2018|

Oké, het is duidelijk: niet-gecontracteerde thuiszorg is geen favoriet bij de zorgverzekeraars. Maar wat zijn de alternatieven die worden geboden aan het groeiend aantal zzp’ers in de thuiszorg? Zorgverzekeraar VGZ geeft hier als eerste een antwoord op. Sinds kort kun je bij VGZ, als je aan alle eisen voldoet, in aanmerking komen voor een individueel contract in 2019.

Lex Tabak heeft bij SoloPartners hier een uitgebreid artikel over geschreven, waarin hij omschrijft wat de procedures en vereisten zijn. Ook stelt hij de vraag aan de lezers: Is het de moeite waard? Zijn de eisen te hoog, of is het een interessante optie? Voor iedereen die erover nadenkt een individueel contract aan te gaan bij VGZ, zet ik hier graag een aantal voor- en nadelen op een rijtje.

Het volledige artikel van Lex bij SoloPartners lees je hier.

Zeker van je geld

Het grootste voordeel van zo’n contract is natuurlijk dat je meer zekerheid hebt van inkomen. Je kunt “gewoon” cliënten aannemen, zonder dat je je zorgen hoeft te maken of je wel betaald krijgt voor je gewerkte uren. Je krijgt redelijke tarieven, en weet precies wat je omzetplafond is voor het jaar. Ook kun je je facturen indienen via VECOZO, waardoor je een stuk sneller krijgt uitbetaald.

 

Verlies van zelfstandigheid

Daar tegenover staat natuurlijk wel, dat je een groot deel van je zelfstandigheid als zzp’er verliest. Het contract is opgesteld door VGZ, en hier zit weinig tot geen onderhandelingsruimte in. Er staat in dat je moet kunnen aantonen dat je zelfstandig bent (minimaal 5 verschillende opdrachtgevers, zelf een achterwacht hebben bij ziekte of uitval), maar aan de andere kant mag je niet meer 100% zelf je cliënten kiezen. Ik quote: “Je levert in principe aan de VGZ cliënten die jou benaderen en discrimineert niet op basis van zorgzwaarte of regio.”

 

Voldoen aan alle eisen

Voor het aangaan van een contract moet je aan een waslijst van eisen voldoen, die in verbinding staan met de Wkkgz en andere wetgeving. Dit kun je zien als een nadeel of obstakel, maar je kunt het ook positief bekijken: Als je het voor elkaar krijgt, weet je in ieder geval zeker dat je overal aan voldoet. Want alle eisen die omschreven staan, zijn er in feite ook al voor het niet-gecontracteerd werken. Het aangaan van een contract gaat er waarschijnlijk voor zorgen dat je kritisch gaat kijken naar je huidige werkwijze.

(Zorg Met Elkaar raadt dit trouwens ook aan. Heb je onze Wkkgz-checklist al gedownload? Je kunt deze vinden in de kennisbank.)

 

Niet mogelijk voor VIG-ers

Misschien wel het opvallendste criterium voor de individuele contractering, is dat het alleen mogelijk is voor niveau 4 of hoger. Alhoewel hier vast een gegronde reden voor is, zet je hiermee wel de grootste groep aan de kant: niveau 3 verzorgenden en VIG-ers. Voor hen wordt het vrijwel onmogelijk om nog volledig zelfstandig cliënten aan te nemen, als we kijken naar de aanstaande machtigingsvereiste vooraf, en het afschaffen van de acte van cessie. We zijn erg benieuwd welke mogelijkheden er voor deze groep worden geboden vanuit de zorgverzekeraars. Feit is nu eenmaal dat de gecontracteerde partijen personeelstekort hebben, en het aantal zelfstandigen alleen maar groeit.

 

Eerste stappen zijn gezet

Om op een positieve noot af te sluiten: Wij als netwerk waarderen de stappen die VGZ zet, om alternatieven te bieden voor ZZP’ers in de zorg. Al zijn de details nog niet helemaal duidelijk, het is een stap in de goede richting. Verder blijven we in gesprek, om verschillende mogelijkheden tot samenwerking te onderzoeken. Óók voor de niveau 3 VIG-ers. Het belangrijkste daarbij is dat de ZZP’er ook écht zelfstandig is, en blijft.

Wat vind jij van deze stap van VGZ? Zie jij ditwel zitten, of vind je de eisen te hoog? Welke opties zijn er nog? Reageren kan hieronder!

Laat een reactie achter