Wanneer heb jij voor het laatst bijscholing gevolgd?

2018-09-05T18:12:59+02:00 5 september, 2018|
Als zzp’er heb je zelf een grote verantwoordelijkheid, om ervoor te zorgen dat je je vaardigheden en kennis up-to-date houdt. Binnen het netwerk hechten we hier veel belang aan, vandaar ook onze samenwerking met Precision. Tot nu toe was dit vaak gericht op de niveau 3/4 VIG-er of verpleegkundige. Maar vooral sinds de zomer zien wij een stijging in de vraag naar Helpende en Helpende Plus.
In deze groep lijkt het belang van bijscholing nog niet zo te leven. Daarom willen we graag aan alle Helpende (plus), maar ook aan alle niveau 3, 4 en 5 de volgende vraag stellen: Hoe belangrijk is bijscholing voor jou? En wanneer heb jij voor het laatst een bijscholing gevolgd voor handelingen die je in de praktijk uitvoert?
In ons gesprek met Alfred de Jong (Precision) kwam duidelijk naar voren dat onder zzp’ers nog te weinig waarde wordt geschonken aan bijscholing. Hij benadrukt echter dat je (óók als Helpende) zzp’er een grote verantwoordelijkheid hebt, en een groot risico loopt:

“In geval van een calamiteit is de zorgverlener verantwoordelijk voor zijn of haar handelen en aansprakelijk voor mentale of fysieke schade en NIET het bemiddelingskantoor. Die kunnen dus mensen op cliënten afsturen die geen aantoonbare actuele scholing hebben. 

Indien de zorgverlener in geval van een calamiteit niet kan aantonen dat hij zichzelf periodiek en adequaat heeft bijgeschoold, zal de bemiddelaar/opdrachtgever hoogstens  een slechte naam krijgen, maar wordt de zorgverlener vervolgd. De gevolgen kunnen zeer ingrijpend zijn en de financiële schade die de zorgverlener oploopt is tientallen zo niet honderden malen meer dan het cursusgeld van enkele modules per jaar.

Bij een vergelijkbare calamiteiten maar MET juiste papieren eindigt zo’n casus bijna altijd in “calculated risk”, of “onderdeel van de risico’s van het vak”.”

In de toekomst zal bijscholing alleen maar belangrijker worden. Met de komst van het HKZ keurmerk voor zzp’ers, nieuwe strengere eisen van zorgverzekeraars, en steeds veranderende wetgeving zal de waarde hiervan alleen maar toenemen.

Niet alleen “omdat het moet”

De genoemde risico’s en verantwoordelijkheden spelen natuurlijk een grote rol, maar je moet bijscholing ook zien als een zeer waardevolle aanvulling op je werk in de zorg. Tegenwoordig is er een breed aanbod aan cursussen en trainingen beschikbaar, en je leert altijd weer nieuwe dingen. Daarbij laat je daarmee aan opdrachtgevers, cliënten, bemiddelaars én collega’s zien dat je je werk serieus neemt. Je verhoogt jouw waarde als zorgverlener en als zzp’er. In de woorden van Alfred:

School jezelf bij, collega’s met nivo 2, 3, 4, 5 en 6 en laat zien dat je de kwaliteit op een goed en veilig niveau wilt uitvoeren. De cliënt rekent op je actualiteitswaarde. De cliënt heeft ervoor betaald optimale zorg te krijgen van een up-to-date zorgprofessional.

We hebben immers een prachtvak waarin geen van ons is uitgeleerd,  ook ik niet. “
Ben je gemotiveerd? Bekijk dan onze agenda voor alle cursussen in de komende maanden. Ook kun je op de website van Preicision kijken, voor hun actuele aanbod voor zzp’ers in de thuiszorg.

Laat een reactie achter